Terug naar overzicht

Afval the Game

 

 

Ook dit jaar doet Het Windas weer mee met Afval the Game!atg papier

Maart 2017 starten wij in Schiedam de derde editie van Afval the Game, een groot duurzaamheidsproject gericht op alle groepen 6 van de Schiedamse basisscholen dat wij ontwikkelden in opdracht van Irado en de gemeente Schiedam. Met elkaar nemen wij de verantwoordelijkheid om kinderen (maar ook de volwassenen in hun omgeving) bewust te maken van het belang van het scheiden van afval. Ook dit jaar staat er weer één afvalstroom centraal, dit jaar is het papier!


Idee van de milieucommissie
Afval the Game komt voort uit de ideeën van de Milieucommissie van de Kindergemeenteraad Schiedam. De jonge adviseurs van deze commissie zijn actief betrokken bij het vooronderzoek, adviseren ons onder andere over de opzet van het project, de inzet van social media en de te winnen prijs. Mede door deze input wordt het project nog leuker en leerzamer voor alle kinderen en sluit het extra goed aan bij hun belevingswereld.

Opzet project
Net als bij de succesvolle Afval the Game-edities plastic en textiel bestaat ook deze editie uit drie lessen en een inzamelingswedstrijd. De eerste en laatste les worden gegeven door gastdocenten van de Kleine Ambassade. De tweede les wordt gegeven door de eigen groep 6-leerkracht aan de hand van een speciale Afval the Game lesbrief.

Inzamelingswedstrijd
Een belangrijk onderdeel van het project is de wedstrijd waarmee alle groep 6-leerlingen worden uitgedaagd om, in samenwerking met andere mensen uit de wijk, zoveel mogelijk gescheiden in te zamelen. Onder andere in de hiervoor bestemde Irado containers op de Afval Apart punten in de wijk. De containers worden voor deze gelegenheid zichtbaar gekoppeld aan de verschillende scholen. Doel van de wedstrijd is niet alleen om heel veel in te zamelen, maar ook om ludieke acties te bedenken waardoor anderen ook (blijvend) afval gescheiden gaan inleveren. Er zijn daarom tijdens de wedstrijd op verschillende manieren punten te verdienen.

Gedurende de wedstrijd wordt iedereen via verschillende media opgeroepen mee te doen. Via social media worden de tussenstanden gedeeld en filmpjes geplaatst waarin acties van ambassadeurs te zien zijn. Zo hopen wij alle inwoners van Schiedam extra te motiveren om zijn/haar afval (blijvend) te scheiden.

Op de hoogte blijven? Volg Afval the Game op Instagram en Facebook!