Ons logo

Windaslogo_DEFSinds 2012 heeft Het Windas een nieuw logo. Het is ontworpen door Rob Maan bno. Wij lichten het nieuwe logo graag toe.

​​Wat is een windas? Een vooronderzoek van de vormgever:

  • Een windas is een soort lier die steunt op twee poten van hout, steen of metaal. Het wordt gebruikt bij een waterput om emmers water, met behulp van een touw of ketting, naar boven te halen, of op schepen het anker op te hijsen of op korenmolens om het maalgoed op te hijsen, daar het een luias wordt genoemd.
  • Het Windas is een buurtschap behorende tot de gemeente Schiedam in de provincie Zuid-Holland. Het ligt aan de brug over de Poldervaart en is tegenwoordig omsloten door de nieuwbouw van Kethel.
  • Een andere verklaring van de naam ‘Windas’ is deze: toen op de plaats van de brug nog een dam lag, konden schepen over een overtoom worden getrokken. Hierbij werd gebruik gemaakt van een windas.
Het nieuwe Windas-logo is een geabstraheerde vorm van het windas, zoals dat er in werkelijkheid uitzag. De kabel gaat over in een golvende lijn. Deze symboliseert het water.